Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Komparativne metode za ispitivanje mliječne masti

Sonja Bijeljac ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH


Puni tekst: hrvatski pdf 730 Kb

str. 245-250

preuzimanja: 545

citiraj


Sažetak

Jedna od metoda koja daje najtočnije rezultate sadržaja masti u mlijeku je Röse-Gottliebova gravimetrijska ekstrakciona metoda. Međutim, zbog dužine trajanja analize i kompliciranog postupka ova metoda je neprihvatljiva za rutinska određivanja u praksi. Zato se u takve svrhe koristi Gerberova metoda koja je brza, jednostavna, ali ne i dovoljno točna u odnosu na Röse-Gottliebovu metodu. Mnogobrojna ispitivanja su pokazala da se korektniji rezultati dobivaju modificiranom Gerberovom metodom, koja daje približno iste rezultate kao i referencijska Röse-Gottliebova metoda.

Ključne riječi

mliječna mast; ispitivanje

Hrčak ID:

109740

URI

https://hrcak.srce.hr/109740

Datum izdavanja:

1.11.1977.

Posjeta: 893 *