Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Narod, govor, akademija: interdiskurzivnost i kolektivni identitet u jednoj sjevernodalmatinskoj etnografiji, 1899.-1900.

Pieter Plas


Puni tekst: hrvatski pdf 465 Kb

str. 271-307

preuzimanja: 291

citiraj


Sažetak

U kontekstu rane hrvatske etnografske i etnološke prakse članak
ispituje specifične diskurzivne realizacije pučkih identiteta u monografiji V. Ardalića o Bukovici s kraja 19. stoljeća. Razmatrajući tekst kao lokus dijaloškog-interaktivnog posredovanja i produkcije autentičnih kolektivnih identiteta između pučkog (lokalnog, dijalektalnog) i akademskog (centraliziranog, institucijskog, standardnog) diskursa, autor cilja i na revalorizaciju teksta kao povijesnoga i filološkoga izvora za proučavanje nastanka etnokulturnih identiteta u toj regiji. Prihvaćajući pragmatičku i diskurzivno-analitičku perspektivu, članak nastoji razjasniti i očite i skrivene ideologije, kategorije i izvedbe identiteta u etnografskome tekstu kao interdiskurzivnoj konstrukciji, te pritom posebnu pozornost posvećuje dijaloškim aspektima procesa tekstualizacije
i kontekstualizacije. Analiza razotkriva različite razine/stupnjeve i
strategije/procese diskurzivnog oblikovanja identiteta što se iščitavaju
iz teksta, a koji se indeksiraju npr. stereotipnim predikacijama i
atribucijama. Članak zaključuje – i potvrđuje – da je sustavna i metodična pozornost za dijalogizam i polifoniju neophodan uvjet za pouzdano povijesno-pragmatičko proučavanje etnografske stvarnosti, uključujući identitete.

Ključne riječi

identitet; izvedba/performance; dijalogizam; etnografski diskurs; rana hrvatska etnografija i etnologija

Hrčak ID:

118068

URI

https://hrcak.srce.hr/118068

Datum izdavanja:

8.5.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 773 *