Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sveci zaštitnici od zmijskog ujeda u hrvatskoj etnomedicinskoj tradiciji

Ante Škrobonja
Amir Muzur


Puni tekst: hrvatski pdf 5.241 Kb

str. 41-47

preuzimanja: 2.132

citiraj


Sažetak

Cilj: Registrirati svece kojima se u kršcanskoj tradiciji u Hrvatskoj pripisuje moc zaštite od zmijskog ujeda te objasniti njihovu medusobnu vezu ili simbolicno znacenje.
Metode: Obrada literature koja obraduje hagiografije svetaca, sakralnu ikonografiju uz istraživanje na terenu kroz obilazak sakralnih objekata i etnografskih muzeja te razgovor s ljudima koji poznaju pucku tradiciju.
Rezultati: Iz bogate hrvatske sakralno-etnografske baštine, kao svojevrstan specifikum, izdvojeno je sedam svetaca za koje se u puku tradicionalno vjeruje da imaju zaštitnicku moc od ujeda otrovnih zmija. To su: apostoli Petar i Pavao, Ivan Evandelist, Juraj, Hilarije, Hubertus i Gaudencije Osorski. Uz kratke hagiografske naznake dana su i objašnjena o vezi pojedinog sveca sa zmijama.
Zakljucak. Prezentirani primjeri pokazuju kako se interdisciplinarnim pristupom sakralnoj umjetnosti i tradiciji može doci i do brojnih drugih spoznaja koje nadilaze uske religijske poruke. U ovom primjeru to su prilozi povijesti medicine u najširem smislu.

Ključne riječi

Hrvatska; etnomedicina; religija; zmije

Hrčak ID:

12265

URI

https://hrcak.srce.hr/12265

Datum izdavanja:

18.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.307 *