Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Pravo na besplatnu pravnu pomoć u građanskim postupcima (de lege lata i de lege ferenda)

Martina Maršić


Puni tekst: hrvatski pdf 234 Kb

str. 127-155

preuzimanja: 1.359

citiraj


Sažetak

Postojanje pravnozaštitnog sistema i slobodan pristup pravosudnom sustavu temeljni su preduvjeti efikasnog ostvarivanja pojedinčevih prava, ali angažiranje državnog aparata pred korisnika postavlja i financijske zahtjeve u smislu obveze plaćanja troškova postupka.
Kako bi se izbjeglo da samo oni koji raspolažu financijskim sredstvima mogu pokrenuti i voditi postupke, pravni sustavi siromašnim građanima nude pomoć u pokriæć troškova.
Pravo na besplatnu pravnu pomoć danas se sve više prepoznaje kao bitna komponenta jednog od ljudskih prava - prava na pristup pravosuđu. Ono se štiti u dokumentima međunarodnih organizacija (Vijeća Europe, Europske unije) predstavljenim u ovom radu.
Usporednopravna metoda reguliranja zastupljena je analizom zakonskih tekstova Slovenije, Litve i Finske.
U radu se obrađuju pretpostavke i postupak ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Hrvatskoj prema stanju propisa de lege lata, te se ukazuje na nedostatke postojećih rješenja. U posljednjem dijelu autor se kritički osvræe na Nacrt prijedloga Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći čiji se sadržaj, u očekivanju da se usvoji kao zakonski tekst, ovdje analizira.

Ključne riječi

pravo na pristup sudu; pravna pomoć; pravo na tužbu

Hrčak ID:

13279

URI

https://hrcak.srce.hr/13279

Datum izdavanja:

15.5.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.620 *