Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17559/TV-20130930155522

Utjecaj različitih tipova uređaja za destilaciju na kvalitetu rakije od kruške Viljamovke

Borislav Miličević ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia
Jurislav Babić orcid id orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia
Radoslav Miličević ; University of Tuzla, Univeritetska 8, 75000 Tuzla, BiH
Drago Šubarić orcid id orcid.org/0000-0002-6956-5814 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 506 Kb

str. 945-949

preuzimanja: 560

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 506 Kb

str. 945-949

preuzimanja: 472

citiraj


Sažetak

Jedno od najpoželjnijih alkoholnih pića diljem Europe je rakija od kruške. Od svih vrsta kruške, najznačajnija je sorta Bartlett ili Viljamovka. Cilj rada bio je istražiti utjecaj različitih tipova konstrukcijskih uređaja za destilaciju (alembic, pot and spheric) na kvalitetu rakije od kruške sorte Viljamovka. Pri određivanju kvalitete i arome uzoraka rakija Viljamovki korištene su senzorske analize te plinska kromatografija. Rezultati su pokazali da konstrukcija uređaja za destilaciju ima značajan utjecaj na kvalitetu i aromu rakije Viljamovke. Uzorci destilirani na uređaju tipa alembic imali su najbolje ocijenjenu kvalitetu i aromu. Najbolje ocijenjeni uzorak sadržavao je 59,51 % etanola, 478 mg/l estera, 120 mg/l aldehida te 962 mg/l viših alkohola.

Ključne riječi

kvaliteta; rakija od kruške Viljamovke; uređaj za destilaciju

Hrčak ID:

163734

URI

https://hrcak.srce.hr/163734

Datum izdavanja:

16.8.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.494 *