Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31306/s.58.4.4

Nadzor nad mikrobiološkim statusom zraka u zdravstvenoj ustanovi u prostorima za sterilizaciju

Anita Rakić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Split, Hrvatska
Katja Ćurin ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Split, Hrvatska
Ivana Gjeldum ; Opća medicina, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 591 Kb

str. 311-318

preuzimanja: 1.521

citiraj


Sažetak

Mikroorganizmi u zraku sastavni su dijelovi bioaerosola koji se sastoji od različitih čestica biološkog materijala, čestica prašine, bakterijskih stanica i njihovih dijelova, spora gljivica, te dijelova nusprodukata njihovog metabolizma.
U ovome istraživanju analizirali su se osnovni pokazatelji mikroklime (temperatura i relativna vlažnost) kao i prisutnost mikroorganizama u radnom okolišu (zraku). Mjerenja su se obavljala poslije procesa sterilizacije infektivnog otpada tijekom tri mjeseca, a određivao se ukupan broj aerobno mezofilnih bakterija i ukupan broj gljiva. Pokazatelji mikroklime određivani su atestiranim uređajem. Ovom studijom pratila se mikrobiološka čistoća zraka, na određenom mjestu metodom sedimentacije, a uzorci su se poslije obrađivali u mikrobiološkom laboratoriju u skladu s propisanim normama. Nakon inkubacije i brojenja izraslih kolonija na mikrobiološkim podlogama (Tryptic soy agar i Sabouraud dextrose agar) identificirani su različiti rodovi bakterija i gljiva. Najčešće su bile zastupljene Gram (+) sporogene bakterije iz roda Micrococcus spp. i Staphylococcus spp., te rodovi gljiva Aspergillus spp. i Penicillium spp.
Dokazano je da vrijednosti temperature i relativna vlažnost utječu na ukupan broj aerobno mezofilnih bakterija i gljiva što je potvrđeno Wilcoxonovim testom ekvivalentnih parova na razini statističke značajnosti p<0,05.

Ključne riječi

kvaliteta zraka; mikroklimatski uvjeti; bakterije; gljive

Hrčak ID:

172578

URI

https://hrcak.srce.hr/172578

Datum izdavanja:

29.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.406 *