Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Hrvatski nazivi kemijskih elemenata kod Franje Račkoga

Dubravka Ivšić ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb, Hrvatska
Trpimir Ivšić ; Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 403 Kb

str. 331-352

preuzimanja: 350

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 403 Kb

str. 331-352

preuzimanja: 2.042

citiraj


Sažetak

Franjo Rački (1828–1894) poznat je kao povjesničar, filozof, jezikoslovac, političar i prvi predsjednik JAZU, no on je objavio i nekoliko prirodoslovnih radova. Jedan od njegovih prvih radova objavljen je u časopisu Kolo 1853. g. pod naslovom »Pokus narodno-lučbenog nazivlja«. U njemu Rački govori o važnosti terminologije za znanost, raspravlja o tome treba li kemiji u potpunosti narodno nazivlje i treba li strane nazive prilagođavati hrvatskom ili preuzimati u izvornom obliku te predlaže sustav hrvatskih naziva kemijskih elemenata.
U ovome radu analiziraju se nazivi kemijskih elemenata koje je Rački predložio u »Pokusu narodno-lučbenog nazivlja« i to iz etimološke perspektive – na koji su način nazivi tvoreni, iz kojih su jezika preuzeti ili prilagođeni – te, gdje je moguće, iz kemijske perspektive – odgovara li naziv svojstvima elementa. Nazivi F. Račkoga uspoređuju se s poznatijim Šulekovim hrvatskim nazivima (iz 1874) te sa suvremenim hrvatskim nazivima kemijskih elemenata.
Od 48 naziva kemijskih elemenata što ih je Rački javno predložio 1853. njih 29 ima uzor u češkom, deset naziva može se u potpunosti pripisati Račkom, osam je starijih, narodnih naziva, a jedna je posuđenica (platina).
Pri tvorbi naziva Rački se držao načela koja je postavio: gdje je bilo moguće, koristio je hrvatsku riječ kao osnovu, a gdje nije bilo moguće, zadržao je stranu riječ (cinjak, cirkonjak, itrenjak, paladnjak, strontjak, titnjak). Nazive je sustavno tvorio sufiksom -njak, s inačicama -jak (kad osnova završava na -n), -ak, -enjak, -evnjak.
Nijedan naziv kemijskih elemenata koji je Rački stvorio nije zaživio kao standardni hrvatski naziv, a nije imao odraza ni u udžbenicima iz prirodoslovlja u 2. pol. 19. st. Ipak nazivi Račkoga predstavljaju vrijedan prinos u povijesti hrvatske kemije i hrvatskog kemijskog nazivlja kao prvi sustavni pokušaj davanja hrvatskih naziva elementima.

Ključne riječi

Franjo Rački; hrvatski nazivi kemijskih elemenata; počeci hrvatske znanstvene terminologije; kemijski elementi u 19. st

Hrčak ID:

178834

URI

https://hrcak.srce.hr/178834

Datum izdavanja:

29.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.134 *