Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.2017.22.002

Agresivno ponašanje oboljelih od PTSP-a na području Vukovarsko-srijemske županije Aggressive behavior PTSD in the area of Vukovar-Srijem County

Alma Lozančić ; Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, K. Zvonimira 53, Vinkovci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 646 Kb

str. 7-12

preuzimanja: 1.862

citiraj


Sažetak

Cilj/svrha: Nalazimo se u svijetu gdje ljudi često nailaze na prepreke u razumijevanju drugih osoba. Zbog toga je vrlo važan osjećaj empatije prema onome što netko doživljava jer se na empatiju gleda kao na nešto pozitivno. Agresija nam je pomagala u doba špiljskog čovjeka kada smo se morali boriti kako bismo preživjeli, međutim, danas nam prijeti uništavanjem čovječanstva. Cilj istraživanja bio je dokazati povezanost agresivnog ponašanja s oboljelima od PTSP-a.
Razumijemo li kako se pojedinac osjeća, onda možemo razumjeti i njegovo ponašanje u određenoj situaciji. Odnos s pacijentom potrebno je graditi na međusobnom poštivanju i uvažavanju te na taj način pokušati podići razinu kvalitete sestrinske skrbi.
Materijal i metode: Istraživanje je provedeno u OŽB-u Vinkovci na psihijatrijskom odjelu. Uzorak se sastojao od 30 ispitanika koji imaju verificiranu dijagnozu PTSP-a na psihijatriji i 30 ispitanika koji su dokazano bez PTSP-a i koji nikada nisu liječeni na psihijatriji. Upitnik je konstruiran samo za potrebe ovog istraživanja.
Sastoji se od 29 pitanja s ponuđenim odgovorima. Pri izradi upitnika
korištena su pitanja freiburškog inventara ličnosti da se utvrdi stupanj agresivnosti.
Rezultati: Temeljem analize dobivenih rezultata vidljivo je da su ispitanici iz K-grupe I E-grupe približno iste starosti. Ispitanici s PTSP-om imaju veću stopu razvoda od E-grupe. Značajna je razlika i u radnom statusu ispitanika. K-grupa ima veću stopu nezaposlenosti od E-grupe. Histogramski prikaz vrijednostiStanine ispitanika pokazuje da je razina agresivnosti viša kod ispitanika s PTSP-om.
Izračun X2p<0,000 pokazuje postojanje statistički značajne razlike.
Zaključak: Dobivenim rezultatima utvrđeno je da su ispitanici s PTSP-om značajnije agresivniji, češće konzumiraju alkohol i pate od nesanice. Zbog toga postaju verbalno i fizički agresivniji, reagiraju impulzivno i dolaze u sukob s okolinom.

Ključne riječi

PTSP; agresija; mučni snovi; ljutnja

Hrčak ID:

179969

URI

https://hrcak.srce.hr/179969

Datum izdavanja:

15.4.2017.

Posjeta: 2.654 *