Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ANALIZA SVOJSTAVA KVALITETE MESA I KLAONIČKIH SVOJSTAVA TOVLJENIKA CRNE SLAVONSKE SVINJE DRŽANIH U EKSTENZIVNOM SUSTAVU

Marinela Baković ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Kristina Gvozdanović ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Dalida Galović ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Žarko Radišić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vladimir Margeta ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 57 Kb

str. 3-8

preuzimanja: 289

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je ispitati klaonička svojstva crnih slavonskih svinja uzgajanih u ekstenzivnim uvjetima držanja. Istraživanje je provedeno na 30 tovljenika crne slavonske svinje. Dob svinja pri klanju bila je 550 dana dok im je tjelesna težina bila u rasponu od 130 kg do 140 kg. Tijekom tovnog razdoblja svinje su hranjene zelenom lucernom ili sijenom lucerne, ovisno o vegetacijskom razdoblju, uz dodatak smjese žitarica (50% kukuruz, 30% ječam, 10% zob, 10% soja). Na toplim polovicama, 45 minuta post mortem, određena je masa polovica, dužina polovica, dužina i opseg buta te debljina slanine i mišića. Određivana su sljedeća svojstva kakvoće mesa: pH45 u butu i najdužem leđnom mišiću (MLD), pH24 u butu i najdužem leđnom mišiću, boja mesa, sposobnost vezanja vode, EZ drip i tekstura mesa. Svojstva kakvoće mesa izmjerena su na uzorcima najdužeg leđnog mišića (musculus longissimus dorsi) uzetima između 13. i 14. rebra te na uzorcima buta (musculus gluteus). Izmjereni parametri kvalitete mesa bili su u korelaciji s ranije dobivenim rezultatima određivanja klaoničkih svojstava i procjene kvalitete mesa crnih slavonskih svinja. Uzimajući u obzir utjecaj načina uzgoja te hranidbe na svojstva kvalitete mesa ispitali smo utjecaj ekstenzivnog načina držanja na crnu slavonsku svinju. Može se zaključiti da je meso crnih slavonskih svinja s obzirom na kvalitetu odlična sirovina za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda (kulen, kobasica, slanina).

Ključne riječi

crna slavonska svinja; klaonička svojstva; ekstenzivni sustav držanja

Hrčak ID:

180194

URI

https://hrcak.srce.hr/180194

Datum izdavanja:

12.4.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 920 *