Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Južni portal crkve Sv. Marka na Gradecu u kontekstu bečkog dvorskog kiparstva

Zdenko Balog


Puni tekst: hrvatski pdf 2.397 Kb

str. 128-146

preuzimanja: 1.029

citiraj


Sažetak

Južni portal crkve Svetog Marka na Gradecu ukrašen je grupom od petnaest figura, postavljenih zasebno ili u paru u jedanaest niša, raspoređenih slobodno u luneti i oko nje. Arhitektura portala je, kroz različite pregradnje, solidno očuvana, a jednako tako i većina kipova, iako su na njima vidljivi tragovi razorne atmosfere kroz šest stoljeća, a jednako tako i agresivnija oštećenja na mnogim pojedinim figurama.
Nasuprot do sada iznesenim opažanjima o stilu i vremenu nastanka portala, nastojat demo doka-zati da je portal nastao u kontekstu širenja utjecaja bečkog kiparstva, a posebno odjeka dvorske škole Rudolfa IV., premajugu i istoku. U torn smislu smatramo da je prepoznati utjecaj Augsburg - Gmünd stila razvojan, a ne provincijski pasivan, da su utjecaji praske skole Petra Parlera zanemarivi.
Analiza arhitektonske koncepcije ukazuje na dvojben odnos prema tradiciji. Naime, uz korištenje mnoštva elemenata, repertoara postojećih portala, sloboda izvedbe ovog portala ukazije na izostanak izravnih relacija. Pojedinačne plastike kvalitetne su izvedbe, te predstavljaju prepoznatljivu julnu ekstenziju utjecaja dvorske škole Rudolfa Habsburskoga, mozda u prvoj generaciji nakon što je umro osnivač i pokretač te škole Rudolf Habsburski (1365.).

Ključne riječi

crkva Sv. Marka; gotika; skulptura

Hrčak ID:

20185

URI

https://hrcak.srce.hr/20185

Datum izdavanja:

1.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.995 *