Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ostvarivanje solidarnosti po supsidijarnosti

Stjepan Baloban orcid id orcid.org/0000-0002-3138-3222 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 257 Kb

str. 1019-1043

preuzimanja: 1.532

citiraj


Sažetak

Autor u ovom radu polazi od teoretske pretpostavke o povezanosti solidarnosti i supsidijarnosti i na osnovi toga pokazuje važnost supsidijarnosti za funkcioniranje solidarnosti, posebno društvene solidarnosti.
U radu se koriste određena empirijska istraživanja, a posebno po prvi put empirijsko istraživanje unutar projekta Praćenje siromaštva u Hrvatskoj. U tom posljednjem spomenutom, istraživanju pokušao se dohvatiti i odnos prema supsidijarnosti u Hrvatskoj. U prvoj točki: Visoka razina osobne i niska razina društvene solidarnosti pokazuje se općerašireni fenomen u postkomunističkim zemljama, tj. niska razina društvene solidarnosti, što se odnosi i na hrvatsko društvo. U drugoj točki: Način života u Hrvatskoj ne pogoduje prakticiranju solidarnosti autor pokazuje kako određeni oblici ponašanja hrvatskih građana (primjerice slabo štede, slabo cijene samostalnost, spremnost na pomoć drugima i samoobrazovanje), odnosno način života 'iznad vlastitih mogućnosti' (pomoću kredita koje sve teže otplaćuju) povećava nepovjerenje i otežava stvaranje 'ozračja solidarnosti'. Treća točka: Supsidijarnost - nepoznata stvarnost? donosi rezultate koji govore o praktičnom nefunkcioniranju supsidijarnosti u Hrvatskoj i raspravlja o zaprekama za razvoj supsidijarnosti (primjerice, etos amoralnog familizma). Četvrta točka: Supsidijarnost otvara nove mogućnosti sudjelovanja, što se može primijeniti na funkcioniranje solidarnosti upućuje na smisao i značenje supsidijarnosti u europskom društvu. Naglašava se ontološko-antropološko utemeljenje supsidijarnosti u socijalnom nauku Crkve.
Iz rada proizlazi, što se onda pokazuje i u zaključku, da je supsidijarnost nužno potrebna za jačanje društvene solidarnosti u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je potrebno tražiti određene modele djelovanja kako bi se stvorilo 'ozračje solidarnosti' i ujedno postupno razvijala supsidijarnost Na konkretnoj razini moguće je razviti radionice u kojima bi se ljudi upućivali u supsidijarnost kao načelo organizacije društvenoga života koje pridonosi prakticiranju solidarnosti, posebno društvene solidarnosti.

Ključne riječi

osobna i društvena solidarnost; amoralni familizam; opće dobro; supsidijarnost u društvu; supsidijarnost u Crkvi

Hrčak ID:

24344

URI

https://hrcak.srce.hr/24344

Datum izdavanja:

27.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.563 *