Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Karizmatski seminari u svjetlu pluralizma u Crkvi

Milan Špehar ; Teologija u Rijeci - Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 13.371 Kb

str. 473-506

preuzimanja: 711

citiraj


Sažetak

Već smo po naravi stvari različita ljudska bića. Razlikujemo se po vanjskome i unutarnjemu »izgledu«. Za Pavla to ne samo da ne predstavlja problem, nego je ta svekolika različnost jedina mogućnost da budemo jedno tijelo (usp. l Kor 12). To nas povezuje, ali i razjedinjuje. Između težnje biti pod svaku cijenu različit (diferentizam) i težnje biti pod svaku cijenu isti (uniformizam) postoji most koji se zove dijalog u pluralnosti.
U prošlome stoljeću u Crkvi su počeli nicati razni pokreti, gibanja, seminari koji bi htjeli probuditi ono što je u klasičnom pastoralu uspavljivalo i ljude udaljavalo od vjere i prakticiranja vjere. No postoji također činjenica da se nova gibanja u Crkvi još uvijek nisu ukorijenila u mjesnu Crkvu. Neki bi htjeli biti paralelna Crkva, mnogi nude nove oblike duhovnosti mimo već postojeće mjesne Crkve. Papa odaje veliko priznanje tim suvremenim gibanjima u Crkvi, ali im napominje kako su i oni sami još uvijek na putu. Vatikan se je s tim gibanjima u posljednjih nekoliko godina ozbiljno pozabavio, kao i neke nacionalne biskupske konferencije. No još nije došlo nigdje do osobnoga suočavanja između onih koji svakodnevno djeluju u pastoralu i katehiziranju i onih koji nude seminare ili pripadnost određenom pokretu, često puta mimo, a nerijetko i na štetu pastorala i kateheze u mjesnoj Crkvi.
Pokreti i gibanja imaju svoje velike pozitivnosti, kao i puno negativnosti koje neće moći ukloniti bez dijaloga sa svima onima koji pokretima ne pripadaju. Ostaje ono što hijerarhija Crkve na svakome mjestu naglašava: uključenje gibanja, pokreta, grupa, seminara u konkretnu mjesnu Crkvu. To se može postići samo putem dijaloga, što je također jedan dugi put. Valjalo bi ponovno teološki promisliti značenje nekih riječi koje ovi sa sobom nose: karizma, čudo, ozdravljenje. Različnost je moguća samo onda kad idemo zajedno unutar jedne Crkve.

Ključne riječi

hijerarhija; karizma; čudo; ozdravljenja; dijalog; pluralnost; novo

Hrčak ID:

27838

URI

https://hrcak.srce.hr/27838

Datum izdavanja:

12.8.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.530 *