Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pravna zaštita u postupku dodjele javnih ugovora - harmonizacija hrvatskog prava s Acquis communautaire

Damir Aviani


Puni tekst: hrvatski pdf 118 Kb

str. 175-195

preuzimanja: 1.797

citiraj


Sažetak

Svaka ekonomska aktivnost javnopravnog tijela, pa tako i aktivnosti javnopravnog tijela na dodjeli javnog ugovora gospodarskom partneru, podliježe pravilima o tržišnom natjecanju. Da bi se osiguralo slobodno tržišno nadmetanje i tržišno djelovanje javnopravnog tijela, Europska zajednica svojim pravilima ograničava djelovanje javne vlasti i prisiljava je da se u svojim ekonomskim aktivnostima ponaša tržišno.
Pravna stečevina Zajednice koja se odnosi na dodjelu javnih ugovora (o javnoj nabavi, o koncesiji i o javno-privatnom partnerstvu) temelji se na općim načelima koja proizlaze iz Ugovora o osnivanju Europske zajednice, te iz sudske prakse Europskog suda pravde, poput transparentnosti, jednakog tretmana, slobode tržišnog natjecanja i nediskriminacije.
Zahtjevi koji se postavljaju na pravnu zaštitu unutar područja dodjele određenih javnih ugovora regulirani su dvjema, u važnijim točkama podudarnim smjernicama EU o pravnim lijekovima: Smjernicom 89/665/EEZ, koja se odnosi na pravnu zaštitu u tzv. klasičnom sektoru, i Smjernicom 92/13/EEZ, koja se odnosi na pravnu zaštitu u uslužnom sektoru.
Navedenim se Smjernicama postavljaju određeni zahtjevi kojima moraju udovoljiti državečlanice prilikom reguliranja pravne zaštite u svom nacionalnom zakonodavstvu.
Hrvatski sustav pravnih lijekova nije jedinstven u pitanjima pravne zaštite u postupcima dodjele javnih ugovora. Naime, različito se uređuje sustav pravne zaštitite u postupcima javne nabave od pravne zaštite u postupcima dodjele ugovora o koncesiji, te ugovora o javno-privatnom partnerstvu.
Sudska kontrola javne uprave prepoznata je kao temeljni element vladavine prava. Međutim, postoji začajan prostor za unapređivanje pravne, a posebno sudske zaštite u Republici Hrvatskoj za povrede prava prilikom dodjele javnih ugovora.

Ključne riječi

tržišno natjecanje; javna nabava; koncesije; javno-privatno partnerstvo; pravna zaštita; sudska zaštita; harmonizacija prava

Hrčak ID:

31369

URI

https://hrcak.srce.hr/31369

Datum izdavanja:

17.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.875 *