Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Poboljšanje svojstava polimera radijacijskim cijepljenjem i umreživanjem

Franjo RANOGAJEC ; Institut Ruđer Bošković, Zagreb
Marica MLINAC MIŠAK ; Institut Ruđer Bošković, Zagreb
Zvonimir HELL ; Institut Ruđer Bošković, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 133 Kb

str. 236-243

preuzimanja: 385

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 133 Kb

str. 236-243

preuzimanja: 3.032

citiraj


Sažetak

U suradnji s lokalnom industrijom pokazana je mogućnost poboljšanja svojstava polimera radijacijskim cijepljenjem i umreživanjem. S namjerom da se spriječe gubitci stabilizatora zbog ekstrakcije, migracije ili ishlapljivanja tijekom uporabe proizvoda, ultraljubičasti stabilizator 2-hidroksi-4-(3-metakriloksi-2-hidroksi-propoksi) benzofenon cijepljen je na polietilen niske gustoće iz otopina benzena, tetrahidrofurana i metanola. Za cijepljenje je upotrijebljen postupak izravnog ozračivanja gama-zrakama. Površinsko cijepljenje zbiva se u otopini metanola s prinosom cijepljenog stabilizatora manjim od 0,5 %. U tetrahidrofuranu i benzenu cijepljenje se zbiva manje ili više u unutrašnjim dijelovima polimernog filma i prinosi cijepljenja mogu biti mnogo viši. Da bi se ispitalo poboljšanje fotostabilnosti cijepljenjem stabilizatora, ispitci s cijepljenim i umiješanim stabilizatorom podvrgnuti su ubrzanom umjetnom starenju i dugoročnom prirodnom starenju, djelovanju sunčeva svjetla i svih klimatskih čimbenika. Fotooksidacijske promjene praćene su infra-crvenom spektroskopijom, a fotodegradacija određivanjem fizičkih svojstava. Određivanje promjene karbonilnog indeksa te prekidnog istezanja i rastezne čvrstoće tijekom umjetnoga i prirodnog starenja polietilena potvrdilo je znatno bolju fotozaštitu s cijepljenim stabilizatorom. Površinsko cijepljenje je najučinkovitije i najekonomičnije. Pokazano je da se dodatkom 20 phr-a polibutadienske otpadne gume, koja je cijepljena s etilakrilatom postupkom izravnog ozračivanja gama-zrakama, poliakrilnoj gumi svojstva pogoršavaju, ali ostaju u granicama svojstava karakterističnih za taj tip gume. Stabilnost gume protiv bubrenja u vrućemu mineralnom ulju zadovoljavala je čak i kada je 30 phr cijepljene otpadne gume dodano poliakrilnoj gumi.
Proizvedene su zračenjem umrežene PVC cijevi koje su pokazale veću otpornost na unutrašnji pritisak i veću toplinsku postojanost od neumreženih cijevi.

Ključne riječi

cijepljenje otpadne gume; cijevi od umreženog PVC-a; fotozaštita; površinsko cijepljenje stabilizatora; prirodno starenje; ubrzano starenje

Hrčak ID:

36725

URI

https://hrcak.srce.hr/36725

Datum izdavanja:

29.4.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.195 *