Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Prim.dr. Ante Švalba (1903.-1989.), promicatelj socijalne medicine i javnog zdravstva

Vjekoslav Bakašun ; umirovljeni docent epidemiolog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 942 Kb

str. 91-100

preuzimanja: 733

citiraj


Sažetak

Kada jedan zdravstveni radnik u svome stručnom i društvenom radu cijeli svoj radni vijek djeluje na jednom području, svakodnevno rješavajući široku paletu problematike zaštite čovjekove okoline, mora ostaviti i među stručnjacima i među stanovništvom toga područja svoj dubok, neizbrisivi trag. Takav je bio prim. dr. Ante Švalba, liječnik specijalist iz higijene, koji se u svome gotovo šezdesetogodišnjem aktivnom radu posvetio unapređenju zdravlja stanovništva na širemu riječkom području. Bio je izraziti terenski radnik i kao neumorni predavač posebno angažiran u podizanju zdravstvene kulture stanovništva svih dobi, posebno školske djece. Desetljećima, gotovo do pred smrt, bio je najaktivnije prisutan u radu Crvenog križa.
Rođen je u Rijeci, a školovao se u Rijeci i u Sušaku. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1927. godine. Tri je godine radio u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu, a od 1931. do 1942. kao gradski fizik u gradu Sušaku, kada je zajedno s obitelji odveden u Italiju. Nakon kapitulacije Italije dolazi u Bari i pristupa NOV-u gdje u mjestu Grumo organizira bolnicu i Sanitetsku školu NOVJ-a. Povratkom u Rijeku radi na raznim funkcijama u zdravstvu i lokalnoj upravi, a najduže kao gradski i kotarski sanitarni inspektor. Nakon umirovljenja 1965., rukovodi do 1972. HE odjelom Doma zdravlja Opatija.

Ključne riječi

povijest medicine; XX. stoljeće; socijalna medicina; javno zdravstvo; Drugi svjetski rat; Crveni križ; Hrvatska; Ante Švalba

Hrčak ID:

47411

URI

https://hrcak.srce.hr/47411

Datum izdavanja:

15.6.2009.

Posjeta: 1.580 *