Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost. Stavovi i mišljenja stanovnika Zagreba i Rijeke

Julije Domac ; Energetski institut Hrvoje Požar
Krešimir Kufrin ; Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet Zagreb
Velimir Šegon ; Energetski institut Hrvoje Požar


Puni tekst: hrvatski pdf 1.051 Kb

str. 347-364

preuzimanja: 1.360

citiraj


Sažetak

U članku se iznose rezultati anketnog istraživanja stavova i mišljenja o obnovljivim izvorima i energetskoj efikasnosti, provedenog u ljeto 2003. godine na slučajnom uzorku od 1500 stanovnika Zagreba (900) i Rijeke (600).
Višekriterijska usporedba različitih izvora energije pokazuje da se obnovljivi izvori smatraju povoljnijima za okoliš, sigurnijima, jeftinijima i važnijima za energetsku nezavisnost Hrvatske, dok se za neobnovljive izvore procjenjuje da daju više energije i više doprinose lokalnoj zajednici.
Ispitanici iskazuju izrazitu sklonost obnovljivim izvorima (85% smatra da bi ih u Hrvatskoj trebalo koristiti više nego danas) i znatnu spremnost da njihovu većem korištenju i sami doprinesu. Dvije trećine ispitanika spremno je plaćati nešto veću cijenu električne energije iz obnovljivih izvora. Biodizel bi kupovali gotovi svi koji ga mogu koristiti za pogon svojih vozila, pri čemu ga je četvrtina spremna platiti nešto skuplje, a 14% kupovalo bi ga samo kad bi bio nešto jeftiniji od standardnog dizela. Velika većina (84%) ispitanika spremna je sudjelovati u prikupljanju otpadnog ulje radi proizvodnje biodizela. Među različitim mjerama za poticanje štednje energije većina ispitanika nije spremna podržati jedino uvođenje ekološkog poreza da kućanstva.
Prema mišljenju velike većine ispitanika (92%), u razvoju energetskog sektora u Hrvatskoj prednost treba dati onim izvorima energije koji imaju najmanji negativan utjecaj na okoliš, čak i uz pretpostavku da je energija iz njih skuplja.

Ključne riječi

biodizel; energetska efikasnost; obnovljivi izvori energije; štednja energije; utjecaj proizvodnje energije na okoliš

Hrčak ID:

47824

URI

https://hrcak.srce.hr/47824

Datum izdavanja:

15.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 3.433 *