Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Energetski pokazatelji kao indikatori razvijenosti zemlje

Tomislav Gelo


Puni tekst: hrvatski pdf 185 Kb

str. 211-239

preuzimanja: 4.302

citiraj


Sažetak

U prvom se dijelu rada analiziraju teoretski aspekti energetskih pokazatelja i važnost energetske efikasnosti. Daje se pregled agregiranih pokazatelja na makro razini i njihova disagregacija na mikro razini. Pokazuje se važnost eneregtske efikasnosti po sektorima i determinante koje utječu na potrošnju energije svakog sektora.
U drugom dijelu rada napravljena je međunarodna poredbena analiza agregiranih energetskih pokazatelja. U prvom se dijelu analiziraju glavne svjetske regije i pozicija Hrvatske u odnosu na njih dok se u drugom dijelu analiziraju najrazvijenije zemlje svijeta, zemlje OECD-a, i pozicija Hrvatske u odnosu na te zemlje.
Analizira se i problem mjerenja BDP-a, koji je izračunat na bazi US dolara iz 2000. godine korištenjem pariteta kupovne moći (PPP) i BDP računat u stalnim cijenama korištenjem realnog deviznog tečaja.
Hrvatska se, prema energetskim pokazateljima, nalazi na razini prosjeka zemalja OECD-a kada se BDP mjeri korištenjem pariteta kupovne moći odnosno dvostruko je neefikasnija kada se BDP mjeri u stalnim cijenama korištenjem realnog deviznog tečaja.

Ključne riječi

efikasnost; intenzivnost; pokazatelji; potrošnja; energija

Hrčak ID:

57789

URI

https://hrcak.srce.hr/57789

Datum izdavanja:

1.6.2010.

Posjeta: 5.271 *