Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

NOVI MODEL RADA CENTARA ZA SOCIJALNU SKRB: IZAZOVI I PREPORUKE

Kristina Urbanc ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada, Zagreb, Hrvatska
Marina Ajduković ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 329 Kb

str. 353-389

preuzimanja: 5.260

citiraj


Sažetak

U tekstu su opisana promišljanja o aktualnim promjenama rada centara za socijalnu skrb kao sastavnog dijela reforme sustava socijalne skrbi. Prikazane se tri razine djelovanja koje mogu pridonijeti održivoj promjeni rada CZSS-a: (1) teorijska razina koja se očituje u produbljivanju spoznaja značajnih za razumijevanje korisničke perspektive, suradnog odnosa te osnaživanja kao ključnim konceptima suštinske i održive promjene rada CZSS-a; (2) primijenjena razina operacionalizirana kroz interaktivnu radionicu s djelatnicima CZSS-a o radu po načelima individualnog plana skrbi/rada; (3) razina zagovaranja daljnjih promjena i jačanja pretpostavki za održivost novog modela rada CZSS-a operacionalizirana kroz niz preporuka. Preporuke su ishod povezivanja naših refleksija tijekom analize rezultata kvalitativnog istraživanja s djelatnicima pet »pilot« centara s našim teorijskim opredjeljenjima i profesionalnim iskustvima i vrednotama.

Svrha ovog rada je i doprinos integriranju teorije i prakse socijalnog rada gdje je uloga znanosti da aktivno podrži struku te pomogne stručnjacima u prepoznavanju specifičnosti pružanja pomoći i razlikovanju tih procesa od organizacijskih poteškoća i administrativnih postupaka. I iz perspektive praktičara i iz perspektive istraživača potvrđena je potreba za uspostavljanjem i njegovanjem profesionalnog dijaloga i suradnog odnosa na svim profesionalnim razinama, što je od posebnog značaja u vremenima promjena.

Ključne riječi

reforma sustava socijalne skrbi; korisnička perspektiva; osnaživanje; suradni odnos; akcijska komponenta istraživanja; održivi razvoj novog modela rada CZSS-a; upravljanje promjenama

Hrčak ID:

64353

URI

https://hrcak.srce.hr/64353

Datum izdavanja:

20.2.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.284 *