Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ HRANIDBE NA KLAONIČKA SVOJSTVA HIBRIDNIH SVINJA

Goran Kušec ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ulrich Baulain ; Institute of Animal Husbandry and Animal Ethology, Neustadt, Germany
Ivona Đurkin ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Boris Lukić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Antun Petričević ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 54 Kb

str. 247-252

preuzimanja: 405

citiraj


Sažetak

U ovom istraživanju obuhvaćeno je 68 četverolinijskih križanaca (Pietren x Hempšir s očeve te Veliki jorkšir x Njemački landras s majčinske strane). Svinje su raspoređene u dvije skupine s obzirom na režim hranidbe: „ad libitum“ i „restriktivnu“. „Ad libitum“ skupina hranjena je smjesom s energetskim sastavom od 13,8 MJ ME/kg i 17,5 % sirovih proteina u početnoj fazi tova te 13,8 MJ ME/ kg i 15% sirovih proteina u završnoj fazi tova. Tovljenici restriktivne skupine hranjeni su u skladu s njemačkim hranidbenim preporukama za tovljenike. Unos energije smanjen je na 34,0 MJ ME dnevno. Rezultati pokazuju kako razina hranidbe značajno utječe na sva istraživana klaonička svojstva, dok je po pitanju svojstava kvalitete mesa taj učinak slabije izražen. Statistički značajne razlike utvrđene su jedino u električnoj provodljivosti izmjerenoj u m.longissimus dorsi i butu 24 sata post mortem (EC24), stupnju crvene i žute boje (CIE - a*; CIE - b*) te sadržaju intramuskularne masti (IMF).

Ključne riječi

svinje; hranidbeni režim; svojstva trupa; svojstva kvalitete mesa

Hrčak ID:

66762

URI

https://hrcak.srce.hr/66762

Datum izdavanja:

14.2.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.064 *