Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Da prostite, to mi je žena! Prilog poznavanju položaja žene u drugoj polovici 18. i prvoj polovici 19. stoljeća u Dalmaciji i njezinu zaleđu

Jelka Vince-Pallua ; Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 889 Kb

str. 77-96

preuzimanja: 1.152

citiraj


Sažetak

U članku se na temelju arhivskih izvora (na talijanskom jeziku i dva na latinskom) pisanih perom dalmatinskih domorodaca, većine s talijanskim prezimenima, želi pridonijeti poznavanju položaja žene u Dalmaciji i njezinu zaleđu druge polovice 18. i prve polovice 19. stoljeća. Autorica prati ženu unutar šest ključnih tematskih cjelina: 1) nevjesta - žena od prošnje do vjenčanja; 2) trudnoća - porod; 3) rad - svakodnevni život; 4) moral; 5) odnos muškaraca prema ženama; 6) opsjednute žene - vještice.
Arhivski izvori u ovom članku podesni su ne samo za rekonstrukciju načina života, nego i za rekonstrukciju razvoja etnološke misli u tumačenju postanka ili uzroka pojava uz sveprisutno evolucionističko tumačenje položaja žene. Donijeta su i dva oprečna mišljenja o vrijednosti antropogeografskog tumačenja uzroka pojava i to upravo na temelju razmatranja položaja žene. U članku se ukazuje na opreku između statusa nevjeste i vještice izraženu već i samim nazivom.
Na kraju se upućuje na usporedbu života i položaja žene uvjetovanog ovim čvrstim dinarskim patrijarhalnim kodeksom s drugačijim položajem žene krajeva, grubo rečeno, sjevernije od Zadra, dakle na nekadašnjem liburnskom području.

Ključne riječi

položaj žene; Dalmacija; arhivski izvori; etnološka misao

Hrčak ID:

75784

URI

https://hrcak.srce.hr/75784

Datum izdavanja:

2.6.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.392 *