Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Repertoar za klape na festivalu Večeri dalmatinske pisme - Kaštela (1999.-2008.)

Maja Milošević orcid id orcid.org/0000-0001-6620-7619 ; Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.837 Kb

str. 209-235

preuzimanja: 3.684

citiraj


Sažetak

Od početka devedesetih godina 20. stoljeća klapsko pjevanje raste u pokret koji se širi izvan lokalnih i regionalnih granica klapske baze, a — uz osvajanje nagrade na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu — mjerilo — uspjeha klape postaje i njezina medijska eksponiranost, što je donekle utjecalo na nastanak I razvoj novog tipa klape, sklonog okretanju novim izvorima (najčešće popularnoj glazbi) te novom načinu prezentiranja i komuniciranja. Riječ je o modernoj klapi, popularnoj među najširom publikom, naklonjenoj suradnji s poppjevačima te posezanju za elementima popularnih žanrova kao što su rap, soul, rock, raggae.
Tadašnje okolnosti u klapskome svijetu indirektno su utjecale na nastanak i razvoj Večeri dalmatinske pisme (VDP), festival osnovanog 1999. godine u Kaštel Kambelovcu, čiji je jedan segment u potpunosti posvećen klapama i njihovu čitanju postojećih domaćih (najčešće dalmatinskih) i stranih popularnih pjesama te izvođenju novih skladbi, pomalo netipičnih za kanonski klapski repertoar, dok u drugome segmentu novo ruho tradicijskih klapskih pjesama predstavljaju izvođači iz sfere popularne glazbe, najčešće jazza, rocka, bluesa, etna, zatim ča- i otočkog vala.
U prvom desetljeću održavanja VDP-a na klapskim je večerima izvedeno otprilike tristo šezdeset skladbi i obradba, koje bi se okvirno mogle podijeliti na: obradbe tradicijskih napjeva (koje su prevladavale prvih dviju godina, kada sadržaj i nazivi pojedinih večeri, kao i podjela na klapski i neklapski segment VDP-a još nisu bili u potpunosti definirani), skladbe (izvedene mahom na Večeri novih skladbi), zatim obrade stranih (Klapske novitade) te domaćih pjesama uglavnom iz sfere popularne glazbe (Kaštelanski đir). Autorica je analizom nekolicine primjera iz navedenih skupina pokušala odgonetnuti neke od postupaka koje su autori primjenjivali u svojim skladbama i/ili obradbama, često po cijenu ili uz težnju odmaka od karakteristika tradicijskog klapskog repertaora.

Ključne riječi

Kaštela; klapsko pjevanje; moderna klapa

Hrčak ID:

79650

URI

https://hrcak.srce.hr/79650

Datum izdavanja:

15.11.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.795 *