Skoči na glavni sadržaj

Pismo uredniku

Ples u medicinskoj tradiciji

Anja Petaros ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.161 Kb

str. 277-288

preuzimanja: 2.220

citiraj


Sažetak

Ples je oduvijek bio jedna od najviše upražnjavanih čovjekovih aktivnosti, korištenih u najrazličitijim sferama ljudskog društvenog i religioznog razvoja. Ples je imao i važnu ulogu u stvaranju onoga što danas najčešće nazivamo medicinskom umjetnošću.

Osnovni je cilj ovoga članka dati šarolik prikaz iskorištavanja plesa u medicinske svrhe različitih kultura i u različitim vremenskim razdobljima. Želi se istaknuti i moguća uloga plesa u odgovarajućim patološkim procesima, pogotovo hrvatska plesna tradicija. Moć liječenja pripisivana plesu koristila se različite načine: stoljećima je ples bio religiozni “votiv” božanstvima, dok je u drugim kulturama služio postizavanju psihičke i fizičke homeostaze manipulirajući tokom tjelesne životne energije. S druge strane, mnoga su patološka stanja tijekom povijesti bila izjednačena s plesom (chorea, ergotizam, epilepsija, sunčanica).

Brojnim legendama, činjenicama i zanimljivostima članak prikazuje čudesan svijet povijesti plesa i njegovu ulogu u oblikovanju moderne medicine, koja danas ponovno otkriva njegovu korist u održavanju ljudskog zdravlja.

Ključne riječi

povijest medicine; etnomedicina; ples

Hrčak ID:

82280

URI

https://hrcak.srce.hr/82280

Datum izdavanja:

15.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.300 *