Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

INULIN I OLIGOFRUKTOZA U PREHRANI I PREVENCIJI BOLESTI

Dubravka Vitali Čepo ; Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zavod za kemiju prehrane
Irena Vedrina Dragojević ; Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zavod za kemiju prehrane


Puni tekst: hrvatski pdf 73 Kb

str. 36-43

preuzimanja: 2.022

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 73 Kb

str. 36-43

preuzimanja: 722

citiraj


Sažetak

Inulin i oligofruktoza ubrajaju se u skupinu β (2-1)-fruktana te se međusobno razlikuju uglavnom prema stupnju polimerizacije. Inulin proizveden iz korijena cikorije obično ima stupanj polimerizacije 3-60. Kemijskom degradacijom ili kontroliranom enzimatskom
hidrolizom inulina endoglikozidazama dobija se oligofruktoza sa stupnjem polimerizacije 2-20. Zbog dokazanog utjecaja inulina i oligofruktoze na brojne fiziološke i biokemijske procese danas se smatraju funkcionalnim sastavnicama namirnica čija konzumacija može bitno doprinjeti smanjenju rizika od pojave brojnih bolesti. Inulin i oligofruktoza su primarno prebiotici zbog svoje selektivne stimulacije rasta crijevnih bifidobakterija. Uz promjenu
sastava crijevne mikroflore, fermentacijom inulina i oligofruktoze u kolonu ostvaruju se i dodatni učinci na epitel kao što su proliferacija kripti, promjena sastava mucina te modulacija nekih endokrinih i imunoloških funkcija epitela. U okvirima navedenih djelovanja, inulin i
oligofruktoza također smanjuju incidenciju polipa i karcinoma debelog crijeva. Osim navedenog, bitno je naglasiti povoljan utjecaj inulina i oligofruktoze na apsorpciju nekih nutritivno važnih minerala, osobito Ca i Mg, čime se ostvaruje protektivan učinak kod
osteoporoze te utjecaj inulina na smanjenje serumskih koncentracija triglicerida kod umjerene hipertrigliceridemije, vjerojatno mehanizmom inhibicije jetrene sinteze masnih kiselina. Zbog
svega navedenog, inulin i oligofruktoza danas imaju široku primjenu u industriji funkcionalne hrane i dijetetskih proizvoda čemu dodatno pridonosi i činjenica da se zbog svojih tehnoloških karakteristika inulin (I) i oligofruktoza (OF) mogu koristititi kao zamjene za
masti ili šećere i na taj način dodatno doprinjeti nutritivnoj vrijednosti i poboljšanim organoleptičkim svojstvima finalnog proizvoda.

Ključne riječi

inulin; oligofruktoza; funkcionalna hrana; prebiotici

Hrčak ID:

87444

URI

https://hrcak.srce.hr/87444

Datum izdavanja:

30.4.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.830 *