Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj antibiotika na mikrofloru i kvalitetu kulture za maslac

M. Nikolov ; Centralni laboratorij Mljekarske industrije, Sofija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.098 Kb

str. 73-78

preuzimanja: 556

citiraj


Sažetak

Aroma i kvaliteta maslaca zavisi o razvitku mikroflore, koja stvara mliječnu kiselinu i aromu u kulturi i vrhnju. S pomoću mloječnokiselih streptokoka Str. lactis, Str. cremoris i onih koji tvore aromu - Str. citrovorus te Str. paracitrovorus, a u nekim kulturama i Str. diacetillactis, osim mliječne kiseline stvaraju se i aromatične tvari: diacetil, acetoin i hlapljive kiseline. Mliječna kiselina, koja se stvara kod biološkog zrenja vrhnja, daje specifičnu, na bućkanje uticajnu konzistenciju, a stvorene aromatične tvari daju specifičan prijatan okus i aromu vrhnju i od njega proizvedenom maslacu.

Ključne riječi

maslac; kvaliteta

Hrčak ID:

67147

URI

https://hrcak.srce.hr/67147

Datum izdavanja:

2.4.1967.

Posjeta: 932 *