Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Karakteristike sorata jabuka (Malus x domestica Borkh.) uzgajanih na području Žrnovnice

Mira Radunić orcid id orcid.org/0000-0003-3929-0239 ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Tatjana Klepo ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Frane Strikić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Divna Lukić ; Među-Sveučilišni studij Mediteranske poljoprivrede, Split, Hrvatska
Marina Maretić ; Među-Sveučilišni studij Mediteranske poljoprivrede, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 861 Kb

str. 11-18

preuzimanja: 2.051

citiraj


Sažetak

Razlike između dnevnih i noćnih temperatura zraka u vrijeme vegetacije kao i ostale agroekološke prilike na području Žrnovnice pogoduju uzgoju jabuke (Malus x domestica Borkh.). Cilj ovog istraživanja bio je pomološki i kemijski okarakterizirati sorte jabuke uzgajane na tom području te procijeniti potencijal sorte 'Žrnovska'. Na prikupljenim plodovima sorata 'Idared', 'Gloster', 'Golden Delicious', 'Red Delicious' i 'Žrnovska' determinirane su sljedeće karakteristike: masa ploda, dužina i širina ploda, sadržaj suhe tvari, ukupna kiselost, škrob, indeks zrelosti, pH, sadržaj kalija, ukupnih polifenola i ukupnih flavonoida. Najveću masu ploda imala je sorta 'Red Delicious' (192,30g), a najmanju 'Žrnovska' (114,73g) dok se ostale sorte nisu značajno razlikovale. Tvrdoća sorte 'Žrnovska' značajno je veća u odnosu na ostale istraživane sorte kao i sadržaj ukupnih kiselina i ukupnih polifenola. Dobiveni rezultati upućuju na potrebu očuvanja i promocije sorte 'Žrnovska' kao prepoznatljivog lokalnog proizvoda.

Ključne riječi

polifenoli; kemijske karakteristike; pomološke karakteristike; sorta "Žrnovska"

Hrčak ID:

77440

URI

https://hrcak.srce.hr/77440

Datum izdavanja:

9.2.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.306 *