hrcak mascot   Srce   HID

Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, Vol.52 No.1 Travanj 2001.

Izlaganje sa skupa

Mikotoksini u hrani i njihov učinak na ljudsko zdravlje

Maja Peraica
Ana-Marija Domijan

Puni tekst: engleski, pdf (100 KB) str. 23-35 preuzimanja: 2.740* citiraj
APA
Peraica, M., Domijan, A. (2001). Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 52(1), 23-35. Preuzeto s http://hrcak.srce.hr/574

Sažetak
Mikotoksini su metaboliti plijesni čija važnost za rast i razvoj plijesni nije razjašnjena. Ti spojevi vrlo različitih kemijskih struktura onečišćuju žitarice i druge namirnice osobito u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu plijesni. Čovjek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane, no u nekim slučajevima može doći do njihova udisanja, prolaska kroz kožu ili parenteralne izloženosti. Akutno i kronično oštećenje zdravlja zbog djelovanja mikotoksina naziva se mikotoksikoza, a za neke se mikotoksine pretpostavlja ili je dokazano da su karcinogeni za ljude. U ovom radu opisani su različite bolesti ili sindromi u ljudi koje uzrokuju alkaloidi ergota, aflatoksini, okratoksin A, 3-nitropropionska kiselina, trihoteceni, zearalenon i fumonizini. Iznesene su i procjene Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma o karcinogenosti pojedinih mikotoksina, kao i zakonski propisi o dopuštenim koncentracijama pojedinih mikotoksina u različitim namirnicama.

Ključne riječi
3-nitropropionska kiselina; aflatoksini; fumonizini; hrana; ljudi; mikotoksikoze; mikotoksini; okratoksin A; trihoteceni; zearalenon

Hrčak ID: 574

URI
http://hrcak.srce.hr/574

[engleski]

Posjeta: 5.347 *