Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe

Mladen Pavlečić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Vedran Lulić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Slavica Gašpari ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Mirela Ivančić Šantek ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Predrag Horvat ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Božidar Šantek orcid id orcid.org/0000-0001-9583-534X ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 468 Kb

str. 112-117

preuzimanja: 446

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 468 Kb

str. 112-117

preuzimanja: 626

citiraj


Sažetak

U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja bioetanola na svježem soku šećerne repe s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za vođenje procesa proizvodnje bioetanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Tijekom šaržnog procesa proizvodnje bioetanola stupanj konverzije supstrata u produkt (YP/S) je iznosio 0,375 g/g, učinkovitost bioprocesa (E) 69.70 %, te produktivnost (Pr) procesa 0,53 g/Lh. U šaržnom procesu s pritokom supstrata dobivene su ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti
bioprocesa: YP/S = 0,502 g/g, E = 93,40 % i Pr = 0,50 g/Lh. Nadalje, tijekom polukontinuirane proizvodnje bioetanola pokazatelji uspješnosti bioprocesa su imali ove vrijednosti: YP/S = 0,360 g/g, E = 66,91 % i Pr = 0,66 g/Lh. Na osnovi prethodno prikazanih rezultata jasno je da šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces imaju značajno veći potencijal za primjenu u industrijskoj proizvodnji bioetanola iako je potrebna daljnja optimizacija polukontinuirane tehnike vođenja bioprocesa.

Ključne riječi

bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa

Hrčak ID:

84935

URI

https://hrcak.srce.hr/84935

Datum izdavanja:

24.7.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.096 *