Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

GLUKOZINOLATI: BIODOSTUPNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI

Mirela Kopjar orcid id orcid.org/0000-0001-6864-4652 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; F. Kuhača 20; 31000 Osijek; Hrvatska
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; F. Kuhača 20; 31000 Osijek; Hrvatska
Vlasta Piližota ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; F. Kuhača 20; 31000 Osijek; Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 235 Kb

str. 22-35

preuzimanja: 2.201

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 235 Kb

str. 22-35

preuzimanja: 1.342

citiraj


Sažetak

Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina sekundarnih metabolita u nekim vrstama biljaka. Ubrajaju se u specifičnu skupinu kemijskih spojeva tzv. 'fitokemikalija' koja je zastupljena u 16 botaničkih porodica reda Capparales. Za prehranu ljudi najznačajnija je porodica
Brassicaceae u koju se ubrajaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice, roktvica, repa, gorušica. U ovom radu obuhvatiti će se svi parametri koji vladaju u različitim stadijima od uzgoja do prerade povrća iz porodice Brassicaceae, na biodostupnost glukozinolata i njihovih
razgradnih produkata, i na zdravlje ljudi. Glukozinolati su kemijski stabilni sve dok ne dođu u kontakt s enzimom mirozinazom (β-tioglukozid glukohidrolaza; EC 3.2.1.147). Hidroliziraju se u niz biološki aktivnih tvari (izoticijanati, indol-3-karbinol). Osim što se konzumira svježe, povrće se vrlo često procesira, te ovisno o uvjetima prerade, prisutni glukozinolati se mogu razgraditi što može imati za posljedicu promjenu njihove biološke aktivnosti. Mnogobrojna
epidemiološka istraživanja dokazala su i potvrdila pozitivan učinak konzumiranja povrća iz porodice Brassicaceae, a time i unosa glukozinolata u ljudski organizam. U radu će biti obrađen mehanizam njihovog pozitivnog djelovanja (antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno, antikancerogeno djelovanje). Osim što imaju pozitivan učinak u ljudskom organizmu, glukozinolati i njihovi razgradni produkti mogu imati i antinutritivni učinak, što je također potrebno uzeti u obzir, međutim, potrebno je provesti još istraživanja u tom smjeru.

Ključne riječi

glukozinolati; razgradni produkti; biodostupnost, zdravlje ljudi

Hrčak ID:

87442

URI

https://hrcak.srce.hr/87442

Datum izdavanja:

30.4.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.727 *