Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Održivost kao uvjet kakvoće mliječnih proizvoda

Jasmina Lukač-Havranek orcid id orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović


Puni tekst: engleski pdf 1.525 Kb

str. 197-206

preuzimanja: 6.138

citiraj


Sažetak

U ukupnoj ocjeni kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda jedan od sastavnih elemenata koji određuju kvalitetu proizvoda je održivost ili vijek trajanja. Kako kakvoća nije stvar izbora već uvjet za opstanak na tržištu zbog ukupnih ekonomskih razloga i uvjetima Europskih propisa valja inzistirati na objektivnim mogućnostima vijeka trajanja pojedinih mliječnih proizvoda. S obzirom na narav i mogućnosti čuvanja u smislu maksimalno dozvoljenog vremenskog roka, a u kojem neće doći do nepoželjnih promjena, koje su uvjetovane najčešće mikrobiološkim i fizikalno kemijskim čimbenicima. U tom je smislu održivost posljedica svih faza proizvodnog lanca od proizvodnje, sakupljanja, prerade i korištenja mlijeka, uključujući i raspodjelu i prodaju mliječnih proizvoda te čuvanju u prodajnoj mreži uz odgovarajući nadzor i kontrolu. Kakvoću treba promatrati u skladu s maksimalnim zadovoljavanjem zahtjeva potrošača i poboljšanja materijalnih pokazatelja proizvođača. Najvažniju ulogu u postizavanju odgovarajuće održljivosti čine suvremene koncepcije upravljanja, kontrole i nadzora (TQM; QSA; GMP; LISA; HACCP), a u smislu propisa Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO: 9000, 9011, i dr.)

Ključne riječi

kakvoća mlijeka; održivost - vijek trajanja; kemijska i mikrobiološka kvaliteta; stabilnost

Hrčak ID:

95005

URI

https://hrcak.srce.hr/95005

Datum izdavanja:

17.9.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.852 *