Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj kvalitete voluminozne krme na proizvodnju kravljeg mlijeka u općini Ptuj

Marjan Janžekovič ; Visoka kmetijska škola, Vrbanska 30, 62000 Maribor, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 2.421 Kb

str. 89-105

preuzimanja: 659

citiraj


Sažetak

Analizirana proizvodnja mlijeka na 10 seoskih gospodarstava općine Ptuj, gdje zaostaju prosječne količine proizvedenog mlijeka simentalske pasmine krava muzara za ostalim regijama Slovenije. Istraživana je kvaliteta, pripremljene količine voluminozne krme i njihov utjecaj na proizvodnju mlijeka. Ustanovljeno je, da u krmnim obrocima nisu izbalansirani: suha tvar, energija i bjelančevine. Obrocima nedostaju smjese mineralnih tvari i vitamina te stočna sol. Nedovoljna, proizvodnja dovoljnih količina osnovne voluminozne i koncentrirane krme na gospodarstvima onemogućuje maksimalno iskorištavanje proizvodnog potencijala krava muzara, koje su u razdoblju od 1987. do 1992. proizvele 3318 kg mlijeka s 3,74% mliječne masti u standardnoj laktaciji. Prosjek mliječnih bjelančevina praćen u razdoblju od 1990. do 1992. iznosio je 3,17%.

Ključne riječi

voluminozna krma; laktacija; krmni obroci; proizvodnja mlijeka

Hrčak ID:

95045

URI

https://hrcak.srce.hr/95045

Datum izdavanja:

16.6.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.260 *