Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sastav arome topljenih sireva proizvedenih uz primjenu prirodnih aroma Cheddar sira i Parmezana

Ljiljana Kulić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Jovica Hardi
Marijana Carić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.106 Kb

str. 41-50

preuzimanja: 744

citiraj


Sažetak

U industriji prerade mlijeka prirodne arome sira mogu da se koriste za dobivanje specifične arome pri proizvodnji topljenih sireva, jogurta, pavlake, maslaca, sira u prahu i raznih imitacija mliječnih proizvoda. Prednosti njihove primjene jesu: povećan intenzitet arome, ujednačenost i stalna kvaliteta te niža cijena u odnosu na odgovarajući sir. U ovom radu je praćen sastav arome topljenih sireva za mazanje proizvedenih primjenom prirodnih aroma sira (proizvođač International Flavors and Frangances, Holandija), uz modificiranje sastava smjese za topljenje, tokom 90 dana skladištenja na temperaturi hladnjaka.

Ključne riječi

topljeni sir; dodavanje prirodnih aroma

Hrčak ID:

95800

URI

https://hrcak.srce.hr/95800

Datum izdavanja:

3.2.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.359 *