Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Provjera Flajšman-ove formule za izračunavanje suhe tvari u mlijeku

Ljiljana Babić ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Višeslava Miljković


Puni tekst: hrvatski pdf 545 Kb

str. 302-305

preuzimanja: 1.015

citiraj


Sažetak

Uspoređivane su količine suhe tvari mlijeka određene metodom sušenja pri 102 °C i izračunavanjem, Flajšmanovom (Fleischmann) formulom analizom 94 uzorka. Statističkom obradom, dobivenih vrijednosti primjenom T-testa ustanovljena je veoma značajna razlika (p<0,001) između rezultata obje metode. Količine izračunate po Flajšmanovoj formuli imaju uvijek veću vrijednost (t = -8,15) pa se ne mogu koristiti za procjenu kvaliteta mlijeka.

Ključne riječi

mlijeko; suha tvar; izračunavanje; Flajšman-ova formula

Hrčak ID:

96168

URI

https://hrcak.srce.hr/96168

Datum izdavanja:

5.10.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.908 *