Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj enzima beta-galaktozidaze na grušanje mlijeka bakterijom Streptococcus thermophilus

Karmen Torkar-Godič ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Irena Rogelj


Puni tekst: hrvatski pdf 1.018 Kb

str. 273-280

preuzimanja: 531

citiraj


Sažetak

Određivali smo utjecaj enzima beta-galaktozldaze na količinu kiselina, koju su proizvele bakterijske stanice sojeva Str. thermophllus izoliranih iz mljekarskih kultura, razgradnjom laktoze, i s tim u vezi njihov utjecaj na brzinu grušanja mlijeka. Rezultati su ukazali na izravnu vezu između tri varijable u uvjetima temperature 42 °C, koja se pokazala optimalnom. Spora je varijanta sadržala samo 61 % broja jedinica beta-galaktozldaze na bakterijsku stanicu, i samo 54% proizvedene kiseline brze varijante. Vrijeme grušanja spore varijante bilo je dvostruko dulje nego brze.

Ključne riječi

kultura Str. thermophllus; beta-galaktozidaza; razgradnja laktoze; količina kiseline; brzina grušanja mlijeka

Hrčak ID:

96709

URI

https://hrcak.srce.hr/96709

Datum izdavanja:

2.10.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.157 *