Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Dinamika razgradivih dušičnih tvari i slobodnih aminokiselina u toku zrenja somborskog sira

Dušica Petrović ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Jovan Đorđević
Dragoslava Mišić


Puni tekst: hrvatski pdf 998 Kb

str. 15-21

preuzimanja: 560

citiraj


Sažetak

Da bi se ustanovile karakteristike zrenja somborskog sira proučavala se tokom zrenja dinamika ukupnih i razgradivih dušičnih tvari i slobodnih aminokiselina. Rezultati pokazuju da somborski sir postiže komercijalnu zrelost s 20 do 30 dana, s koeficijentom, zrelosti od 23,66 do 24,76. Tokom zrenja ustanovljeno je 16 slobodnih aminokiselina čija količina u siru na kraju zrenja iznosi 311,33 mg%. Po osobinama i karakteristikama zrenja, somborski se sir nalazi na prelazu između mekih i polutvrdih sireva i najsličniji je trapistu.

Ključne riječi

somborski sir; zrenje; razgradive dušične tvari; slobodne aminokiseline

Hrčak ID:

100841

URI

https://hrcak.srce.hr/100841

Datum izdavanja:

3.1.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.022 *