Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Marić
Jovan Zec


Puni tekst: hrvatski pdf 1.692 Kb

str. 266-277

preuzimanja: 1.053

citiraj


Sažetak

Za proizvodnju fermentiranih mliječnih napitaka koriste se čiste ili miješane kulture Streptococcus i Lactobaccillus. Navedene bakterije transformiraju pod anaerobnim uvjetima laktozu u mliječnu kiselinu kao glavni proizvod ovog biokemijskog procesa. Nastala mliječna kiselina reagira sa kalcijem iz kalcij-kazeinatno-kalcij-fosfatnog kompleksa stvarajući laktate, čime prouzrokuje destabilizaciju kazeina pri pH = 5,3 i nastajanje gela (pri pH = 2,3-4,6).

Ključne riječi

mlijeko; Streptococcus thermophilus; bakteriofag

Hrčak ID:

109745

URI

https://hrcak.srce.hr/109745

Datum izdavanja:

1.12.1977.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.749 *