Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka pasmine hrvatski hladnokrvnjak

Mateja Čagalj
Andreja Brezovečki
Nataša Mikulec
Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 221 Kb

str. 3-11

preuzimanja: 1.801

citiraj


Sažetak

Kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava, zbog čega se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku za prehranu novorođenčadi. Tijekom 2013. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj utvrditi kemijski sastav, fizikalna svojstva i higijensku kvalitetu kobiljeg mlijeka, za pasminu hrvatskog hladnokrvnjaka. Kobilje mlijeko u prosjeku je sadržavalo: 10,21 % suhe tvari, 1,23 % mliječne masti, 1,76 % proteina, 0,71 % kazeina, 6,26 % laktoze. Prosječna pH vrijednost iznosila je 7,0, titracijska kiselost 2,51 °SH i točka ledišta -0,5318 °C. Ukupan broj mikroorganizama bio je manji od 58.000/mL, a broj somatskih stanica manji od 47x103/mL. Volumen kobiljeg vimena, okolišni uvjeti i prisutnost ždrjebeta (bez fizičkog kontakta), značajno utječu na sekreciju mlijeka. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti kriteriji fizikalno-kemijskih i higijenskih parametara kvalitete kobiljeg mlijeka. Mogućnosti primjene mlijeka hrvatskog hladnokrvnjaka su mnogobrojne, ali se ono za sada u Hrvatskoj gotovo i ne koristi zbog nedovoljne informiranosti i educiranosti potencijalnih potrošača.

Ključne riječi

kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta

Hrčak ID:

117064

URI

https://hrcak.srce.hr/117064

Datum izdavanja:

6.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.031 *