Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Eksperimentalno istraživanje brzog glodanja aluminijske legure

Julia Hricova ; Faculty of Environmental and Manufacturing Technology, Technical University in Zvolen, Studentska 26, 96053 Zvolen, Slovakia
Martin Kovac ; Faculty of Material Science and Technology in Trnava, Slovak University of Technology in Bratislava, Bottova 25, 917 24 Trnava, Slovakia
Peter Sugar orcid id orcid.org/0000-0002-9499-5672 ; Faculty of Material Science and Technology in Trnava, Slovak University of Technology in Bratislava, Bottova 25, 917 24 Trnava, Slovakia


Puni tekst: engleski pdf 1.069 Kb

str. 773-777

preuzimanja: 583

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.069 Kb

str. 773-777

preuzimanja: 1.427

citiraj


Sažetak

Sve veći zahtjevi kupaca za kvalitetnijim proizvodima prisilili su proizvodnu industriju da neprestano usavršava kontrolu kvalitete i tehnologije obrade. Jedan od osnovnih postupaka rezanja metala je glodanje. Cilj ovoga rada je istražiti optimalne parametre rezanja legure AlMgSi (EN-AW 6060), jedne od najčešće korištenih legura aluminija, primjenom čeonih glodala od neobloženog cementnog karbida. Analizirao se utjecaj geometrije alata (ugao zavojnice) i reznih uvjeta (brzina rezanja i veličina posmaka) na površinsku obradu tijekom brzog glodanja aluminijske legure. Djelovanje parametara na površinsku hrapavost ustanovljeno je analizom varijance (ANOVA). Analizirano je djelovanje parametara rezanja na indekse hrapavosti površine. Rezultati su prodiskutirani i procijenjeni.

Ključne riječi

aluminijska legura; čeono glodalo; brzo glodanje; površinska hrapavost

Hrčak ID:

126072

URI

https://hrcak.srce.hr/126072

Datum izdavanja:

15.8.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.967 *