Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202

Devino mlijeko i proizvodi od devinog mlijeka

Andreja Brezovečki ; Hukavčeva 15 Šašinovec, 10360 Sesvete, Croatia
Mateja Čagalj ; Marka Foteza 20, 10090 Zagreb, Croatia
Zrinka Filipović Dermit ; Biskupa Jurja Dobrile 12, 21000 Split, Croatia
Nataša Mikulec orcid id orcid.org/0000-0002-9981-5626 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Darija Bendelja Ljoljić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 589 Kb

str. 81-90

preuzimanja: 6.577

citiraj


Sažetak

Devino mlijeko i proizvodi od devinog mlijeka oduvijek su bili cijenjeni, a i danas imaju vrlo važnu ulogu u prehrani stanovništva ruralnih područja Afrike, Azije i Srednjeg Istoka, u kojima prevladavaju oskudne poljoprivredne površine, te visoke temperature i male količine oborina. U otežanim okolišnim uvjetima deve mogu proizvesti više mlijeka nego bilo koja druga vrsta, dok su njezini zahtjevi za hranom skromni. Deva proizvodi između 1000 i 2000 L mlijeka u razdoblju od 8. do 18. mjeseca laktacije. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka iznosi između 3 L i 10 L između 12. i 18. mjeseca laktacije. Cilj istraživanja je prikazati pregled kemijskog sastava devinog mlijeka, mliječnih proizvoda, te drugih proizvoda koji se proizvode od devinog mlijeka. Devino mlijeko u prosjeku sadrži 81,4-87 % vode, 10,4 % suhe tvari, 1,2-6,4 % mliječne masti, 2,15-4,90 % proteina, 1,63-2,76 % kazeina, 0,65-0,80 % proteina sirutke, 2,90-5,80 % laktoze i 0,60-0,90 % mliječnog pepela. Varijacije u sastavu devinog mlijeka mogu se pripisati nekolicini čimbenika kao što su: analitički postupci mjerenja, geografsko područje, hranidbeni uvjeti, pasmina, stadij laktacije, dob i broj teljenja. Devino mlijeko postaje sve interesantniji proizvod u svijetu, ne samo zbog svojih dobrih kemijskih osobina već i zbog svojih zanimljivih i ukusnih proizvoda.

Ključne riječi

devino mlijeko; kemijski sastav; proizvodi od devinog mlijeka

Hrčak ID:

137810

URI

https://hrcak.srce.hr/137810

Datum izdavanja:

16.4.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.539 *