Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Marina Vranić ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Goran Perčulija
Josip Leto
Krešimir Bošnjak
Ivana Rupić


Puni tekst: hrvatski pdf 271 Kb

str. 187-194

preuzimanja: 1.073

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno u okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: «Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» kojim je praćena kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH tijekom šest mjeseci hranidbe (od studenog 2003. do svibnja 2004.). U ovom istraživanju je praćena hranidbena vrijednost sijena na 18 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Uzorci su analizirani jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na osnovu rezultata analize savjetnici HZPSS-a su davalipreporuku hranidbe muznih krava. Suha tvar (ST) je dobivena klasičnim načinom, a pomoću škotskih kalibracijskih modela utvrđeni su sljedeći parametri kvalitete: sirovi proteini (SP), neutralna vlakna (NDF), metabolička energija (ME), ugljikohidrati topljivi u vodi (UTV) i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (Dvrijednost).Obzirom na dobivene rezultate, analizirani uzorci sijena su u prosjeku imali poželjan udjel ST (873,75 g kg-1), visok udjel NDF (677,56 g kg-1ST), nizak udjel UTV (77,46 g kg-1 ST), SP (65,74 g kg-1 ST), ME (8,64 MJ kg-1 ST) i D-vrijednosti (57,67%). Utvrđene su visoke varijacije za SP (40-209 g kg-1 ST), ME (6-12 MJ kg-1ST), UTV (20-203 g kg-1 ST) i D-vrijednost (40-80%). Statistički značajne razlike između pojedinih OPG-a su dobivene za sadržaj ST (P<0,05) i UTV (P<0,05).

Ključne riječi

sijeno; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Hrčak ID:

1563

URI

https://hrcak.srce.hr/1563

Datum izdavanja:

20.6.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.058 *