Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Priprava želatinksih mikrosfera s mliječnom kiselinom: Učinak umrežavanja na oslobađanje ljekovite tvari

RASSOUL DINARVAND
SANAZ MAHMOODI
EFFAT FARBOUD
MASSOUD SALEHI
FATEMEH ATYABI


Puni tekst: engleski pdf 119 Kb

str. 57-67

preuzimanja: 3.033

citiraj


Sažetak

U radu je opisana priprava želatinskih mikrosfera s mliječnom kiselinom metodom polimerizacije koristeći glutaraldehid kao sredstvo za umrežavanje. Osušene mikrosfere su uronjene u vodenu otopinu mliječne kiseline. Ispitivan je utjecaj vremena umrežavanja i količine sredstva za umrežavanje na bubrenje mikrosfera i njihov profil oslobađanja. Također je proučavan izgled mikrosfera, veličina čestica, bubrenje i profil oslobađanja ljekovite tvari. Mikrosfere pripravljene s većim sadržajem sredstva za umrežavanje ili uz produljeno vrijeme umrežavanja, u vodenom mediju manje bubre. Oslobađanje mliječne kiseline iz želatinskih mikrosfera in vitro je bifazičnog profila, a smanjuje se ako je tijekom priprave povećana količina sredstva za umrežavanje i produljeno vrijeme umrežavanja. Mikrosfere s odgovarajućim profilom oslobađanja ljekovite tvari mogu se pripraviti podešavanjem ta dva faktora tijekom priprave mikrosfera.

Ključne riječi

želatina; mliječna kiselina; α-hidroksikiseline; mikrosfere; umrežavanje

Hrčak ID:

16745

URI

https://hrcak.srce.hr/16745

Datum izdavanja:

1.3.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.053 *