Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

In vitro antioksidativno djelovanje nekih Teucrium vrsta (Lamiaceae)

TATJANA KADIFKOVA PANOVSKA
SVETLANA KULEVANOVA
MARINA STEFOVA


Puni tekst: engleski pdf 92 Kb

str. 207-214

preuzimanja: 1.867

citiraj


Sažetak

U radu je opisan kemijski sastav i antioksidativno djelovanje različitih ekstrakata (dietil-eter, etil-acetat, n-butanol) iz Teucrium vrsta (T. chamaedrys, T. montanum, T. polium). Fitokemijska istraživanja ekstrakata HPLC metodom i spketrofotometrijom pokazala su prisutnost flavonoida luteolina, apigenina i/ili diosmetina. Antioksidativni učinci ekstrakata praćeni su in vitro pomoću tri komplementarne metode koje se temelje na inhibiciji DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) radikala, inhibiciji hidroksil radikala ili na zaštiti sustava -karoten-linoleinska kiselina. U prva dva modela dokazan je snažni inhibitorni učinak ekstrakata vrsta T. montanum, T. chamaedrys, dok su u trećem modelu ekstrakti iz T. polium pokazala značajni učinak. Rezulati ukazuju da Teucrium vrste imaju sposobnost vezanja slobodnih i hidroksil radikala i antioksidativni učinak in vitro.

Ključne riječi

Teucrium; flavonoidi; antioksidativni učinak; reaktivne vrste kisika; reaktivni derivati tiobarbiturne kiseline

Hrčak ID:

16758

URI

https://hrcak.srce.hr/16758

Datum izdavanja:

1.6.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.986 *