Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.19.1.2

Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi

Đuro Senčić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 2.645 Kb

str. 68-72

preuzimanja: 1.230

citiraj


Sažetak

Za ljudski organizam jaja sadrže sve potrebne hranjive tvari, ali u nedovoljnim količinama. Konzumna jaja su prirodno pakirana namirnica (konzerva), bogata rezervnim hranjivim tvarima, vrlo važna u ljudskoj prehrani. Sadrže sve za život potrebne hranjive tvari, a naročito su dobar izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina topivih u mastima, vitamina B12 i kolina, lecitina, željeza, fosfora i drugog. Iako sadrže kolesterol, prema novijim istraživanjima za većinu ljudske populacije on nije uzrok hiperkolesterolemije i kardiovaskularnih bolesti. Zbog visoke nutritivne gustoće (odnosa energije i hranjivih tvari) naročito su pogodna za prehranu osjetljivih populacijskih skupina ljudi (djece, staraca, kroničnih bolesnika, trudnica).

Ključne riječi

jaja; nutritivna vrijednost; kemijski sastav

Hrčak ID:

176155

URI

https://hrcak.srce.hr/176155

Datum izdavanja:

21.2.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski talijanski njemački španjolski

Posjeta: 2.903 *