Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4789

Bioredukcija acetofenona pomoću korijena mrkve i tenzida Tween 20

Monique Rodrigues da Costa orcid id orcid.org/0000-0002-7575-2464 ; Center for Natural Sciences and Humanities, Federal University of ABC – UFABC, Av. dos Estados 5001, CEP 09210-580, Santo André, SP, Brazil
Álvaro Takeo Omori ; Center for Natural Sciences and Humanities, Federal University of ABC – UFABC, Av. dos Estados 5001, CEP 09210-580, Santo André, SP, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 343 Kb

str. 231-235

preuzimanja: 457

citiraj


Sažetak

U radu je ispitan utjecaj tenzida na bioredukciju acetofenona pomoću korijena mrkve (Daucus carota). Od svih ispitanih tenzida, Tween 20 je donekle poboljšao konverziju. Optimiran je udjel tenzida, a metoda je primijenjena i na druge supstituirane acetofenone, te su dobiveni optički čisti feniletanoli s visokim omjerom konverzije i velikom enantioselektivnošću.

Ključne riječi

biokataliza; korijen mrkve; tenzidi; kiralni alkoholi

Hrčak ID:

183070

URI

https://hrcak.srce.hr/183070

Datum izdavanja:

14.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.137 *