Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

UZGOJNE I TEHNOLOŠKE MOGUĆNOSTI UNAPRJEĐENJA PROIZVODNJE OVČJEG MLIJEKA

Ivana Kuzmić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Prpić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Hrvatska
Ivan Vnučec ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 525 Kb

str. 61-69

preuzimanja: 382

citiraj


Sažetak

Iako se ovce u Hrvatskoj uglavnom uzgaja radi proizvodnje mesa (janjetine), u posljednja dva desetljeća povećan je interes za proizvodnjom (i preradom) ovčjeg mlijeka. Proizvodni (uzgojni) cilj u stadima mliječnih pasmina ovaca je, sve donedavno, bio isključivo povećanje količine proizvedenoga mlijeka, uz možebitno izlučenje ovaca s povećanim brojem somatskih stanica u mlijeku. U zemljama s razvijenim mliječnim ovčarstvom u primjeni su novi uzgojni programi, koji se, osim na korištenju odgovarajućeg genotipa (pasmine), temelje i na prilagođavanju cjelokupne tehnologije proizvodnom cilju, odnosno proizvodnji mlijeka. Ovce se nastoji pravilno pripremiti za pripust te organizirati janjenja krajem ili početkom kalendarske godine s ciljem produženja trajanja razdoblja sekrecije mlijeka. Osim toga, mlade ovce (šilježice) nastoji se pripustiti ranije kako bi prije počele proizvoditi. Razdoblje mužnje ovaca nastoji se produžiti i ranim odvajanjem pomlatka kojeg se nastavlja hraniti mliječnom zamjenom do odbića ili klanja, čemu u prilog ide i povoljna cijena mliječne zamjene u odnosu na punomasno ovčje mlijeko te činjenica da se primjenom kvalitetnih mliječnih zamjena mogu ostvariti gotovo identični prirasti janjadi kao i pri hranidbi punomasnim ovčjim mlijekom. Osim odabira muških rasplodnjaka i ovaca boljih mliječnih odlika, uzgajivači više pozornosti pridaju funkcionalnim odlikama vimena odabirući ovce uvažavajući morfologiju vimena, odnosno njegovu prikladnost strojnoj mužnji što je u izravnoj vezi s pravilnom i učinkovitom strojnom mužnjom te, posljedično, sa zdravljem mliječne žlijezde i higijenskom kvalitetom mlijeka.

Ključne riječi

pripust; janjad; laktacija; mliječna zamjena; morfologija vimena

Hrčak ID:

183215

URI

https://hrcak.srce.hr/183215

Datum izdavanja:

16.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.005 *