hrcak mascot   Srce   HID

Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, No.3-4/2017 Srpanj 2017.

Stručni rad

SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA

Nikolina Gaćina ; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (58 KB) str. 57-62 preuzimanja: 29* citiraj
APA
Gaćina, N. (2017). SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, (3-4/2017), 57-62. Preuzeto s http://hrcak.srce.hr/184520

Sažetak
U Hrvatskoj tradicionalna proizvodnja pršuta postoji od davnina. Specifičnosti pojedinih hrvatskih pršuta proizlaze iz različitih tehnologija prerade sirovine. Hrvatski autohtoni pršuti su Istarski, ili izvorno Istrski pršut, Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut. Među njima jedini je Istarski pršut nositelj Zaštićene oznake izvornosti na EU i nacionalnoj razini, dok su Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut nositelji Zaštićene oznake geografskog porijekla, prvenstveno zbog neusklađenosti uzgoja svinja i proizvodnje samog pršuta. U ovom radu uspoređeni su tradicionalni načini proizvodnje svakog od navedenih pršuta, te istaknute sličnost i različitosti u tehnologiji proizvodnje kao i u organoleptičkim obilježjima.

Ključne riječi
Istarski ili Istrski pršut; Krčki pršut; Dalmatinski pršut; Drniški pršut; autohtoni hrvatski proizvod.

Hrčak ID: 184520

URI
http://hrcak.srce.hr/184520

[engleski]

Posjeta: 51 *