Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/v10007-008-0001-8

Oblikovanje i vrednovanje plutajućih uljnih mikrozrnaca loratadina s produljenim zadržavanjem u želucu

SHASHI KIRAN MISHRA ; 1Advanced Institute of Biotechnology and Paramedical Sciences, Kanpur, India
KAMLA PATHAK ; Department of Pharmaceutics, Rajiv Academy for Pharmacy, Mathura-281001, India


Puni tekst: engleski pdf 214 Kb

str. 187-197

preuzimanja: 1.931

citiraj


Sažetak

U radu je opisana priprava plutajućih mikrozrnaca za kontrolirano oslobađanje loratadina metodom želiranja emulzije. Mikrozrnca sadrže ulja, a njihovo zadržavanje u želucu je produljeno. Priprava mikrozrnaca je optimirana 23 faktorijalnim dizajnom. Pripravci optimalne sposobnosti plutanja i stabilnosti dobiveni su uz omjer masa pektina i natrijevog alginata 2,5:1,5, udio mineralnog ulja ili ulja kastora 15% (m/v) i koncentraciju kalcijevog klorida 0,45 mol L1. Iz tih se mikrozrnaca loratadin oslobađa in vitro tijekom 8 h, a oslobađanje slijedi Peppasov model ako je n < 0,45. Mikrozrnca presvučena etilcelulozom optimirana 22 faktorijalnim dizajnom slijede kinetiku nultog reda tijekom 8 h.

Ključne riječi

loratadin; zadržavanje u želucu; faktorijalni dizajn; presvlaka od etilceluloze; kinetika nultog reda

Hrčak ID:

21048

URI

https://hrcak.srce.hr/21048

Datum izdavanja:

1.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.015 *