Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Vitamini u animalnim namirnicama

Mario Mašić ; Veterinarska stanica Imotski


Puni tekst: hrvatski pdf 443 Kb

str. 39-45

preuzimanja: 4.368

citiraj


Sažetak

Vitamini su esencijalni i nužni sastojci hrane. Različitog su kemijskog sastava, a najvećim dijelom biljnog porijekla. Potpuni nedostatak nekog vitamina dovodi do karakterističnog poremećaja koji se naziva avitaminoza, ali u praksi su mnogo češća pojava djelomičnog defekta vitamina tzv. hipovitaminoze. One zavisno od stupnja vitaminskog nedostatka, dovode do manjih ili većih poremećaja važnih životnih procesa i funkcija, kao što su razmnožavanje, rast, metabolizam, funkcije pojedinih organskih sustava. Vitamini unijeti hranom ili osigurani pomoću mikroorganizama (domaće životinje) deponiraju se u iznutricama i mišićju, a domaće životinje ih izlučuju mlijekom. Otuda su i namirnice životinjskog porijekla bogat izvor vitamina. Nazočnost dovoljne količine vitamina u prehrani jedno je od načela zdrave prehrane. Prehrana i opskrba vitaminima poseban je problem u današnje vrijeme.

Ključne riječi

vitamini; animalne namirnice; prehrana

Hrčak ID:

22587

URI

https://hrcak.srce.hr/22587

Datum izdavanja:

15.2.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.614 *