Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.)

Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 435 Kb

str. 46-49

preuzimanja: 19.285

citiraj


Sažetak

Jazavac je naša autohtona divljač iz porodice Kuna. Iako se danas jazavac vrlo rijetko lovi i konzumira, ipak se njegovo meso može koristiti u ljudskoj prehrani na nekoliko načina. Osnovne metode lova tijekom lovne sezone čine prikradanje, doček kod jazbine ili na polju, te sve rjeđe jamarenje i iskapanje. Po ulovu se jazavac obvezno mora podvrći veterinarsko-sanitarnom pregledu te mu je potrebno što prije odstraniti mirisne žlijezde. Pretraga na trihinelozu se ne smije izostaviti. Meso jazavca se najčešće konzervira i priprema postupkom sušenja i dimljenja, a nešto rjeđe i kao pečenje ili gulaš.

Ključne riječi

jazavac; divljač; lov; pregled na trihinelozu; meso jazavca

Hrčak ID:

22596

URI

https://hrcak.srce.hr/22596

Datum izdavanja:

15.2.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 24.473 *