Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Greške suhomesnatih proizvoda

Mario Mašić ; Veterinarska stanica Imotski


Puni tekst: hrvatski pdf 259 Kb

str. 48-51

preuzimanja: 19.032

citiraj


Sažetak

Suhomesnati proizvodi gotovo u svim slučajevima prolaze niz tehnoloških faza prerade, pa u tim fazama treba očekivati greške na njima i kasnije za vrijeme skladištenja ili u prometu. Pogreške nastaju u boji, okusu, mirisu, konzistenciji i ostalim organoleptičkim svojstvima. Promjene su vezane pretežno za pogreške u tehnologiji proizvodnje, a često za kvalitetu sirovine i način čuvanja. Svako odvajanje od specifičnih svojstava gotova proizvoda treba smatrati greškom. O intenzitetu utvrđenih grešaka ovisi ocjena tržišne kakvoće i upotrebljivosti proizvoda za prehranu ljudsku. Suhomesnati proizvodi najčešće pokazuju istodobno više grešaka nastalih zbog djelovanja različitih čimbenika. U slučajevima kada su promjene jače izražene proizvod je neupotrebljiv i štetan za prehranu ljudi. Upravo zbog toga aktualizira potrebu veterinarske struke s problematikom kontrole proizvodnje i prometa suhomesnatih proizvoda.

Ključne riječi

greške; suhomesnati proizvodi

Hrčak ID:

22714

URI

https://hrcak.srce.hr/22714

Datum izdavanja:

15.5.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 20.082 *