Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PREGLED REZULTATA SLUŽBENE KONTROLE HRANE ZA ŽIVOTINJE ZBOG IDENTIFIKACIJE RIZIKA

Andrea Gros -Bošković ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Danijela Petrović ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Martina Jurković ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Sanja Miloš ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Tihomir Florijančić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivica Bošković ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 305 Kb

str. 161-170

preuzimanja: 768

citiraj


Sažetak

Posljednjih godina, uvođenje pristupa kojim se promatra cjelokupni lanac hrane, koji prepoznaje nužnost opskrbe zdravstveno ispravnom hranom, pripomogao je i naglašavanju važnosti zdravstvene ispravnosti hrane za životinje koja se nalazi na samom početku lanca. Razvoj poboljšanih postupaka proizvodnje hrane za životinje, kao i razvoj metoda uzorkovanja i analitičkih tehnika nužni su kako bi se postigli odgovarajući standardi u području zdravstvene ispravnosti hrane za životinje. Istovremeno, razvoj u području primjene okvira za analizu rizika omogućio je bolje razumijevanje utjecaja potencijalnih opasnosti podrijetlom od hrane za životinje na zdravstvenu ispravnost hrane te u konačnici na javno zdravstvene probleme. Stoga su potrošači u današnje vrijeme svjesni kakav utjecaj po ljudsko zdravlje može imati zdravstveno neispravna hrana za životinje. Budući da je hrana za životinje jedan od glavnih načina kojima opasnosti po ljudsko zdravlje mogu dospjeti u lanac hrane, njihova se zdravstvena ispravnost mora temeljito ispitati i procijeniti sa stajališta rizika. Navedene opasnosti mogu biti biološke, kemijske i fizikalne, a svaka od njih povezana je s točno određenim
izvorom kontaminacije i putom izloženosti. Budući da je lista potencijalnih opasnosti velika potrebno je uključiti multidisciplinarni pristup u svrhu procjene rizika. Kako bi pravilno procijenili rizik, prvi korak koji je potrebno učiniti je identifikacija rizika koja se temelji na prepoznavanju i utvrđivanju svih neželjenih tvari i mikroorganizama koji mogu biti prirodno prisutni u hrani ili uneseni naknadno za vrijeme proizvodnje, manipulacije ili transporta. Svrha ovog rada je prikazati rezultate službene kontrole hrane za životinje, ukazati na osnovne probleme i nedostatke te dati smjernice za njihovo uklanjanje.

Ključne riječi

sigurnost hrane; analiza rizika; koncept „od polja do stola"

Hrčak ID:

27257

URI

https://hrcak.srce.hr/27257

Datum izdavanja:

25.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.748 *